Jak na varné centrum v kuchyni

  • 2014-04-14
  • 0
  • Pavel Cahlík

Varné centrum je zřejmě tou nejdůležitější součástí jakékoliv kuchyně. Jak ale vybrat správně? A platí vždy, že čím dražší, tím lepší?

Možná hned na začátek by se hodilo říci, že cena je poměrně dobrým vodítkem pro kvalitu kuchyňských spotřebičů. Nemusí to ale platit vždy. Můžete mít „štěstí“ a plynová deska za pár tisíc udělá stejnou službu jako její mnohem dražší kolegyně. Ale vždy se vyplatí raději moc nešetřit.

Kuchyňská linka DELICJA

Varné centrum

Výběr varného centra ovlivňuje celý komfort v kuchyni a proto byste mu měli věnovat obzvláště velkou pozornost. Nejlevnější varianta je kombinovaný spotřebič – „sporák“. V jednom rozměrově standardizovaném spotřebiči naleznete prakticky vše, co si budete přát. V poslední době se na trhu objevují i černé a stříbrné varianty, které se dají i designově ospravedlnit.

Nicméně z pohledu moderního vaření je to špatné řešení. Proč? Protože ergonomicky správně umístěná trouba by měla být zhruba ve výšce jednoho metru. Toho se sporákem nikdy nedosáhnete. Nicméně je to asi nejlevnější řešení, jak vybavit varné centrum.

Moderní kuchyňské sestavy jsou vždy připraveny na oddělené spotřebiče varného centra. Nejlevnější varnou desku pořídíte již za 4.000,- Kč a horkovzdušnou troubu již za 6.000,- Kč. Rozdíl oproti konvenčnímu „sporáku“ tak není moc výrazný.

Kuchyňská linka RELY

Plyn nebo elektřina

Názory na to, zda by se mělo vařit na plynu nebo na elektřině se různí. Než se podíváme na argumenty pro a proti, tak by stálo za to vysvětlit, co se myslí pojmem elektřina. Elektřina zde zastupuje hned tři typy varných ploch – litinovou, sklokeramickou a indukční.

Litinové varné plochy, které se zahřívají pomocí elektrického proudu, z trhu pomalu mizí. Jsou opravdu nehospodárné a i jednoduché ohřátí oběda se promění v útok na peněženku.  Sklokeramické varné desky jsou již ekonomičtější. Varná spirála, která je umístěna pod sklem, vyzařuje teplo přímo do nádoby a tak ji zahřívá. Účinnost může dosahovat i 70 %.

Nejmodernějším typem varného centra je indukční deska. Ta již pracuje na jiném principu a teplo vzniká pouze v prostoru dotyku hrnce a desky. Účinnost je výrazně větší než u sklokeramických desek, ale musíte používat speciální nádobí. Navíc jsou tyto typy desek pořád velmi drahé.

No a nakonec tu máme plyn. Jasnou nevýhodou je, že ho musíte mít zaveden. Pokud nejste napojeni na plynové potrubí, budete mít rozhodování jasné. Plyn má asi nejnižší náklady na provoz a poskytuje výbornou regulaci teploty. To je u elektrických variant velmi obtížné. Možná právě proto používají plynové hořáky všechny profesionální kuchyně.

V konečném důsledku bude ale rozhodnutí vždy záležet na vaší osobní preferenci a vkusu.

Pavel Cahlík

Autor zprávy

Pavel Cahlík je interiérový designér, který prošel ostravskou školou AveArt. Je zastánce jednoduchého funkčního designu bez zbytečných dekorací. Navrhuje interiéry, které nemusí být za každou cenu protkané designovými ikonami. Volný čas se snaží trávit ve Skandinávii.

*Předmět
Jméno Příjmení
E-mail Telefon
*Komentář
Antispamová ochrana
*Údaje označené hvězdičkou jsou povinné
Kategorie nábytku
12 300
produktů
Celkový počet produktů v nabídce.
140
novinek
Počet nově přidaných produktů do naší nabídky.
653
zákazníků
Počet nyní nakupujících zákazníků.
Zasílání novinek

Přihlaste se k odběru novinek a my Vás budeme pravidelně informovat o zajímavých akcích, slevách a novinkách.

Poslední newsletter