Jak vyzdobit a správně prostřít vánoční stůl?

  • 2015-12-20
  • 0
  • Nábytek Elegance
Jak vyzdobit a správně prostřít vánoční stůl?

Jídelní stůl je základ útulného domova, zvláště o Vánocích, kdy k němu usedá i širší rodina. Dnes si povíme, jak bychom ho měli o svátcích vyzdobit a správně prostřít.

Nejdůležitější je mít hezký stůl vyrobený z pevného a stabilního materiálu, tradičně ze dřeva. Současné prostírání je totiž minimalistické a dává vyniknout povrchu stolu. Určitě byste nechtěli zakrývat nevzhledná místa talíři nebo vázami. Zvažte také kapacitu svého stolu. Pokud je vás více, byť příležitostně, využijte praktický rozkládací model. Mnohé mají bezpečně zaoblené hrany, které i lépe vypadají a jsou harmonické z hlediska feng-shui.

 

Tak, stůl máme a teď k té vánoční výzdobě. Co by měla zahrnovat:

  • látkový ubrus – moderní jsou středové neboli šály, stolní běhouny, šerpy;

  • barevně ladicí ubrousky a prostírání, nejlépe látkové;

  • slavnostní příbory (ovázané saténem), nádobí, sklenice;

  • svícen nebo různé svíčky a vánoční ozdoby ve středu stolu;

  • živé květiny – spíše nižší, aby stolujícím nebránily v pohledu.

Určitě platí, že méně znamená více. V jednoduchosti je síla a spojení dvou až tří barev bude zcela dostačující.

 

Barvy Vánoc 2015: bílá, bordó, zlatá, stříbrná

Na vánočním stole se uplatní jak speciální motivy, tak ladění do různých odstínů, například pastelových. Kdo je zastáncem tradic, zvolí jehličnaté větvičky, perníky, červené stuhy, slaměné ozdoby, jmelí, šišky, jablka a ořechy.

Každé Vánoce však mají své módní barvy a letos je to především bílá, bordó, zlatá a stříbrná, často s metalickými podtóny. Přírodní produkty a průhledné baňky ruční výroby budou to pravé. Velkým hitem se stal jelen, jehož motiv nalézáme na ubrusech, skleněných ozdobách, polštářích, svícnech i nádobí.

Milá je i tematika probouzející se přírody. V jejím duchu můžete svůj vánoční stůl ozdobit svěžími bílými květy, zajíčky, jarními mláďaty a kvetoucími stromy. A máte „zaděláno“ i na Velikonoce!

 

Malé „opáčko“ k zakládání příborů, které se hodí po celý rok

  • Příbory pokládejte zevnitř ven od talíře.

  • Začněte příborem pro hlavní chod (masový nebo rybí).

  • Nůž patří ostřím k talíři doprava, vidlička doleva.

  • Jako další dejte doprava polévkovou lžíci.

  • Nalevo od vidličky může stát talířek na chléb a nožík na máslo.

  • Moučníkový příbor položte nad talíř s rukojetí lžičky doprava a s rukojetí vidličky doleva.

  • Sklenici na nápoj k hlavnímu chodu postavte nad špičku nože.

  • Skleničku k předkrmu postavte napravo od sklenice pro hlavní chod.

  • Sklenici pro třetí nápoj postavte nad obě první sklenice.

Přejeme vám krásné stolování v rodinném kruhu nejenom o vánočních svátcích, ale každodenně.

 

Zdroje:

http://www.bydlet.cz/374766-vanocni-dekorace-jak-prostrit-stedrovecerni-stul/

http://www.glassor.cz/clanky/vanocni-trendy-2015

http://www.nerez-pribory.cz/aktuality/zakladani-priboru

*Předmět
Jméno Příjmení
E-mail Telefon
*Komentář
Antispamová ochrana
*Údaje označené hvězdičkou jsou povinné
Kategorie nábytku
12 300
produktů
Celkový počet produktů v nabídce.
140
novinek
Počet nově přidaných produktů do naší nabídky.
431
zákazníků
Počet nyní nakupujících zákazníků.
Zasílání novinek

Přihlaste se k odběru novinek a my Vás budeme pravidelně informovat o zajímavých akcích, slevách a novinkách.

Poslední newsletter