Nejčastější chyby při plánování kuchyně

  • 2016-03-17
  • 0
  • Pavel Cahlík
Nejčastější chyby při plánování kuchyně

V dnešní době si novou kuchyni může dovolit skoro každý. Nesouhlasíte? Myslíte si, že nová kuchyň je výdaj, který byste nezvládli? Není to pravda. Novou kuchyni můžete mít i poměrně levně. Stačí jen správně plánovat a uvědomit si, že nemusí být vše najednou.

Ano. Je to tak. Velký třesk v podobě zcela nové kuchyně za částku, která se blíží malému autu, nám vštěpují především televizní pořady. Skutečnost bývá ale zcela odlišná a je fakt, že na takovou rekonstrukci má opravdu jen málokdo z nás. 

Plánování je základ

A teď nemyslím vlastní plánování kuchyně, ke kterému se ještě dostaneme. Jde o to, si celou rekonstrukci rozložit do jednotlivých fází, tak aby vás finančně nezničila. Můžete třeba vyměnit korpusy skříněk a prozatím používat staré dvířka – nebo naopak. Stejně tak můžete postupovat u kování, vodovodní baterie, digestoře a dokonce i u některých spotřebičů. Opravdu není nutné mít vše ihned.

 

A jak tedy samotnou kuchyni naplánovat?

Každá kuchyně má, nebo by měla mít, tyto zóny: pracovní, mycí, varnou a zónu pro odkládání. Jejich správnou kombinací si v kuchyni ušetříte nejen prostor, ale hlavně i množství zbytečně naběhaných kilometrů. Co do jednotlivých zón spadá je asi jasné, ale jaká je jejich ideální kombinace a co by měly splňovat?

 

 

Trojúhelník nebo přímka?

Jinou kombinaci asi jen tak neuvidíte. V případě přímky je ideální sestavení následující: odkládání - pracovní zóna - mytí - pracovní zóna - vaření - pracovní zóna - skladování. V případě druhého typu řešení (to platí i pro ostrůvkové řešení) by na špicích pomyslného trojúhelníku měly být zóny pracovní, varné a mycí. Odkládání a skladování se řeší dle potřeby. 

 

A co byste měli dodržovat?

Ergonomických pravidel pro samotné plánování kuchyně je opravdu spousta. Pokud zvažujete, že byste vše zvládli svépomocí, tak bych vám důrazně doporučoval si dát tu práci a pořádně se do nich začíst. Pokud budete vybírat z typizovaných kuchyňských sestav, tak si samozřejmě nebudete moci určovat například výšku varného centra, ale i tak budete moci ovlivnit třeba vzdálenost ostrůvku od sestavy skříněk. A když jsem ji již zmínil, tak tato ulička by měla být široká alespoň 120 cm. Ale to je naprosté minimum. 

 

Zcela základní pravidla

  • Ideální hloubka pracovní plochy je 60 cm,
  • Ideální výška pracovní plochy je 80 – 90 cm,
  • po obou stranách dřezu a varné desky si nechte dostatek místa na odkládání – min 40 cm,
  • pracovní desku volte z odolného materiálu,
  • zadní panel nebo obklad musí odolávat i vysokým teplotám,
  • nezapomínejte na dostatek zásuvek pro elektrospotřebiče,
  • nešetřete na kování (pantech) – je to jedna z nejnamáhavějších částí kuchyně. 
Pavel Cahlík

Autor zprávy

Pavel Cahlík je interiérový designér, který prošel ostravskou školou AveArt. Je zastánce jednoduchého funkčního designu bez zbytečných dekorací. Navrhuje interiéry, které nemusí být za každou cenu protkané designovými ikonami. Volný čas se snaží trávit ve Skandinávii.

*Předmět
Jméno Příjmení
E-mail Telefon
*Komentář
Antispamová ochrana
*Údaje označené hvězdičkou jsou povinné
Kategorie nábytku
12 300
produktů
Celkový počet produktů v nabídce.
140
novinek
Počet nově přidaných produktů do naší nabídky.
395
zákazníků
Počet nyní nakupujících zákazníků.
Zasílání novinek

Přihlaste se k odběru novinek a my Vás budeme pravidelně informovat o zajímavých akcích, slevách a novinkách.

Poslední newsletter