Plánování kuchyně, aneb ergonomie vs. design?

  • 2014-07-17
  • 0
  • Nábytek Elegance

Cítit se bezpečně a pohodlně je představa nejednoho z nás. Cítit se dobře v místnosti, kde se odehrává velká část našeho života, je poté ještě důležitější. Prostředek k dosažení těchto cílů se nazývá ergonomie.

Ergonomii bychom si mohli charakterizovat jako vědu, která se zabývá vztahem lidského těla a předmětů, kterými jsme obklopeni. Můžeme také říci, že se jedná o odvětví, jež nám přizpůsobuje předměty přesně na míru. Ergonomie si získala mnoho zastánců, a to nejenom v lékařství, nýbrž i v umění, technologickém průmyslu či designu.

K tomu, aby naše kuchyně byla uživatelsky a ergonomicky přívětivá, musí splňovat několik předpokladů. Asi nejznámějším bodem je její sestavení do jednotlivých zón. V mnoha odborných časopisech naleznete hned několik možností rozložení. Kuchyně však nejčastěji stavíme podle třízónového pravidla. To znamená, že tento domácí prostor rozlišujeme na zónu skladování potravin, zónu vaření a mycí centrum. Tyto tři sektory by měly odpovídat třem vrcholům rovnostranného trojúhelníku, přičemž vzdálenost mezi nimi by měla odpovídat minimálně devadesáti centimetrům.

Více než polovinu času v kuchyni strávíme nad dřezem

Ergonomie kuchyně ale nespočívá jenom v plánování zón. Dalšími neméně důležitými předpoklady jsou například: umístění kuchyňských skříněk, vhodný výběr spotřebičů, dokonalé osvětlení, design, podlaha, tvar kuchyňské linky, atd.

Věděli jste, že u dřezu strávíme více než polovinu času práce v kuchyni? Věda, jako je ergonomie zde hraje velmi důležitou roli. Všeobecně se doporučuje, aby byl dřez umístěn cca pět centimetrů nad úrovní ohnuté ruky, přičemž uvažujeme o paži nad pasem. V praxi to znamená, že dřez umísťujeme do výšky 90 – 105 cm. Na každé straně dřezu by měly být odkládací plochy. Jedna plocha, blíže k varné části, musí být kratší, abychom měli vodu téměř na dosah vaření.

Varné plochy zase umísťujeme asi patnáct centimetrů pod úrovní ohnuté ruky. Zde dbáme taktéž na to, aby tato zóna nebyla umístěna pod okny nebo v rohu místnosti. U plynového sporáku se totiž může snadno stát, že nám závan větru zhasne plamen.

 

Různé výšky pracovních ploch zajistí lepší pohodlí i bezpečnost

Pracovní plochu pro přípravu jídla umísťujeme do výšky od 82 do 100 cm. Zde je důležité uvědomit si, že výška pracovních ploch pro přípravu pokrmů a pro práci s menšími spotřebiči, je odlišná. Pracujeme-li právě s menšími spotřebiči, měli bychom pracovní plochy umístit 15 – 25 cm pod úroveň ohnuté paže.

V odkládacích a skladovacích zónách pak dbáme na to, aby byly všechny potraviny, koření a pomůcky vždy nadosah. Větší pracovní plochu umísťujeme v okolí lednice. Nejčastěji používané potraviny umísťujeme na dobře dostupná místa, v úrovni našich očí.

Přestože se zdá, že díky těmto pravidlům není prakticky možné, dosáhnout taktéž designového řešení našich kuchyní, není to tak úplně pravda. Mnozí dodavatelé myslí na ergonomii již při výrobě, proto není problémem, zapracovat ergonomickou stránku do vaší nové kuchyně.

*Předmět
Jméno Příjmení
E-mail Telefon
*Komentář
Antispamová ochrana
*Údaje označené hvězdičkou jsou povinné
Kategorie nábytku
12 300
produktů
Celkový počet produktů v nabídce.
140
novinek
Počet nově přidaných produktů do naší nabídky.
490
zákazníků
Počet nyní nakupujících zákazníků.
Zasílání novinek

Přihlaste se k odběru novinek a my Vás budeme pravidelně informovat o zajímavých akcích, slevách a novinkách.

Poslední newsletter