Doprava zdarma, Víkendové rozvozy DOPRAVA ZDARMA Na vybrané produkty. NÁBYTEK ROZVÁŽÍME I O VÍKENDECH - Neváhejte ani minutu...
Ještě pár dní...
Ještě pár dní...

Podzim ve stínu vinobraní a tradičního burčáku

Blíží se podzim a vás láká tradiční vinobraní a pravý burčák? Chcete připravit příjemné podzimní pohoštění rodině i přátelům doma? Pusťte se do toho!

Léto sice pomalu, ale jistě končí, ale vystřídá jej podzim plný barev, nostalgické nálady a také tradicí. A k podzimu neodmyslitelně patří tradiční vinobraní a burčák.  Radost ze sběru hrozen a zrodu nového vína a dokonalého burčáku se na podzim šíří nejen Moravou, ale tradice se dodržuje v celé České republice. A k tomu patří dobrá hudba, folklor, jídlo i pití, a hlavně zážitky a nostalgické vzpomínky. Podzim přichází a s ním i přípravy na zimu.

Ochutnávky dobrého vína, a hlavně tolik opěvovaného burčáku jsou součástí podzimu, a pokud se rovnou nezúčastníte podobné akce, tak si jí můžete vytvořit i doma.  Stačí pozvat rodinu a přátele, otevřít láhev dobrého vína nebo pravý burčák, vyzdobit interiér i exteriér v duchu vinobraní a příjemná atmosféra je tady.

K tomu stačí zajít do kuchyně a na jídelní stůl položit kromě dobrého vína a burčáku také něco dobrého k snědku, což k ochutnávce rozhodně patří.

 

Ale vraťme se k samotnému burčáku. Co vlastně burčák je?

Jak je již známo, tak jako víno, tak i burčák je výsledkem hroznového vína, které je částečně zkvašené, tudíž se jedná o částečně zkvašený hroznový mošt. Stručně a laicky řečeno, je to něco mezi hrozny a vínem. Jeho tradice obvykle přichází v rozmezí od srpna do listopadu a užít si jej můžete v průběhu velice krátkého období. Je výsledkem čerstvého vylisování, má světlou, žlutozelenou barvu až s nádechem do zlata. Je sladký a přestože obsahuje malou míru alkoholu 1-7 %, dá se z něj také pěkně opít.  Kromě toho, že patří mezi delikatesy vinařství, tak má i léčivé účinky. Obsahuje vitamíny B, C, stopové prvky i bílkoviny. Má příznivý vliv na trávicí systém, ale také krásu.

 

Jak s ním vhodně zacházet?

Jeho skladování je vhodné v chladném prostředí a snese i PET lahve. Zajisté jste již slyšeli mnoho úsměvných příběhů o tom, jak burčák bouchnul. A to je zcela jistě pravda. Manipulace s ním vyžaduje, aby PET lahev nebyla uzavřená na maximum, protože vznikající oxid uhličitý přestane mít cestu k úniku, a právě to způsobuje již tradiční bouchnutí a nahození zdí, auta, lednice a svoje si určitě v mnoha případech odnese také jídelní set, kuchyňská linka či celý obývací pokoj. A pak už jenom můžete uklízet a malovat.

 

Jak jej podávat hostům?

V první řadě si připravte sklenice, které burčáku dodají ten správný efekt. Není totiž sklenka jako sklenka a co víno to jiný požadavek na sklenici. V tomto případě je požadavkem čiré sklo a tvar tulipán s krátkou stopkou.  K vínu patří i jídlo a s burčákem můžete hostům připravit i vhodné občerstvení v podobě uzeného, různé druhy sýrů, pečeného masa, řízečků či dokonce kyselého zelí a okurek. A aby nechybělo i něco sladkého, tak jablečný závin vše krásně zastřeší.

 

Podzim je nádherný, že ano?

Nenechte si ujít žádnou výhodnou akci

Zaregistrujte se k bezplatnému zasílání novinek a akcí z našeho obchodu přímo na váš email.

Dovoz zdarma

Na vybrané produkty
po celé ČR

Výnos

Nábytek vám vyneseme
až do bytu

Splátkový prodej

Nakupte
na splátky

Nízké ceny

Garance trvale
nízkých cen