Podzim ve stínu vinobraní a tradičního burčáku

  • 2017-09-10
  • 0
  • Nábytek Elegance
Podzim ve stínu vinobraní a tradičního burčáku

Blíží se podzim a vás láká tradiční vinobraní a pravý burčák? Chcete připravit příjemné podzimní pohoštění rodině i přátelům doma? Pusťte se do toho!

Léto sice pomalu, ale jistě končí, ale vystřídá jej podzim plný barev, nostalgické nálady a také tradicí. A k podzimu neodmyslitelně patří tradiční vinobraní a burčák.  Radost ze sběru hrozen a zrodu nového vína a dokonalého burčáku se na podzim šíří nejen Moravou, ale tradice se dodržuje v celé České republice. A k tomu patří dobrá hudba, folklor, jídlo i pití, a hlavně zážitky a nostalgické vzpomínky. Podzim přichází a s ním i přípravy na zimu.

Ochutnávky dobrého vína, a hlavně tolik opěvovaného burčáku jsou součástí podzimu, a pokud se rovnou nezúčastníte podobné akce, tak si jí můžete vytvořit i doma.  Stačí pozvat rodinu a přátele, otevřít láhev dobrého vína nebo pravý burčák, vyzdobit interiér i exteriér v duchu vinobraní a příjemná atmosféra je tady.

K tomu stačí zajít do kuchyně a na jídelní stůl položit kromě dobrého vína a burčáku také něco dobrého k snědku, což k ochutnávce rozhodně patří.

 

Ale vraťme se k samotnému burčáku. Co vlastně burčák je?

Jak je již známo, tak jako víno, tak i burčák je výsledkem hroznového vína, které je částečně zkvašené, tudíž se jedná o částečně zkvašený hroznový mošt. Stručně a laicky řečeno, je to něco mezi hrozny a vínem. Jeho tradice obvykle přichází v rozmezí od srpna do listopadu a užít si jej můžete v průběhu velice krátkého období. Je výsledkem čerstvého vylisování, má světlou, žlutozelenou barvu až s nádechem do zlata. Je sladký a přestože obsahuje malou míru alkoholu 1-7 %, dá se z něj také pěkně opít.  Kromě toho, že patří mezi delikatesy vinařství, tak má i léčivé účinky. Obsahuje vitamíny B, C, stopové prvky i bílkoviny. Má příznivý vliv na trávicí systém, ale také krásu.

 

Jak s ním vhodně zacházet?

Jeho skladování je vhodné v chladném prostředí a snese i PET lahve. Zajisté jste již slyšeli mnoho úsměvných příběhů o tom, jak burčák bouchnul. A to je zcela jistě pravda. Manipulace s ním vyžaduje, aby PET lahev nebyla uzavřená na maximum, protože vznikající oxid uhličitý přestane mít cestu k úniku, a právě to způsobuje již tradiční bouchnutí a nahození zdí, auta, lednice a svoje si určitě v mnoha případech odnese také jídelní set, kuchyňská linka či celý obývací pokoj. A pak už jenom můžete uklízet a malovat.

 

Jak jej podávat hostům?

V první řadě si připravte sklenice, které burčáku dodají ten správný efekt. Není totiž sklenka jako sklenka a co víno to jiný požadavek na sklenici. V tomto případě je požadavkem čiré sklo a tvar tulipán s krátkou stopkou.  K vínu patří i jídlo a s burčákem můžete hostům připravit i vhodné občerstvení v podobě uzeného, různé druhy sýrů, pečeného masa, řízečků či dokonce kyselého zelí a okurek. A aby nechybělo i něco sladkého, tak jablečný závin vše krásně zastřeší.

 

Podzim je nádherný, že ano?

*Předmět
Jméno Příjmení
E-mail Telefon
*Komentář
Antispamová ochrana
*Údaje označené hvězdičkou jsou povinné
Kategorie nábytku
12 300
produktů
Celkový počet produktů v nabídce.
140
novinek
Počet nově přidaných produktů do naší nabídky.
562
zákazníků
Počet nyní nakupujících zákazníků.
Zasílání novinek

Přihlaste se k odběru novinek a my Vás budeme pravidelně informovat o zajímavých akcích, slevách a novinkách.

Poslední newsletter