Základní návrh kuchyňské linky

  • 2013-12-23
  • 0
  • Nábytek Elegance

Při navrhování kuchyňské linky byste měli dodržet jedno jediné základní pravidlo (samozřejmě jsou možné i výjimky) – umýt, nakrájet, uvařit a uklidit. Takto se v kuchyňském prostoru vytvářejí jednotlivé zóny. Tento postup je odvozen od logiky postupu při vaření.

Mycí zóna

V mycí zóně by měla být rozhodně plocha na odložení nákupu a jiných věcí, které by měly být před „krájením“ nějak upraveny. Rozhodně se doporučuje nechat na obou stranách dřezu alespoň 45 cm prostoru. Toto je opravdu minimální rozměr pro manipulaci například s nádobím.

Jestli si mycí centrum zvýšíte, záleží na vás. Nebudete se muset předklánět. Ovšem tato varianta není příliš „designově čistá“. A i mnoho praktiků od ní upouští. V této zóně by měla stát i myčka. Naprostou novinkou jsou úpravny vody, které do kohoutku pouštějí vodu v kvalitě po kojence. Kuchyňským spotřebičům věnujeme jednu z příštích kapitol.

Příprava

V zóně pro přípravu potravin je vlastně potřeba mít jen dostatek místa. Musíte si uvědomit, že zde budete nejen krájet, ale například připravovat i vánoční cukroví. A to již zabere dost místa. Je dobré myslet i na umístění zásuvek pro kuchyňské roboty apod. Ty nemusí být jen ve zdi. Existují i vysouvací typy, které zabudujete do kuchyňské desky.

Vaření

Zóna na vaření zcela jasně bude obsahovat varnou desku („sporák“) a trouby. Ano, trouby – horkovzdušnou, parní, mikrovlnou. Výběr je jen na vás. Pokud nemáte prostor nebo finance na více samostatných typů, můžete si pořídit vhodnou kombinaci a ušetřit tak spoustu místa a finančních prostředků. Trouby se dnes umísťují zhruba do 1 metru nad zem. Díky tomu se nemusíte k pokrmu naklánět .

Uskladnění

Poslední část je určena pro úklid a odkládání různých věcí, které nepotřebujete mít vždy po ruce. Třeba již zmiňované kuchyňské roboty a jiné pomocníky. Taky se zde uskladňují potraviny.

Kuchyňskou linku si při dodržení výše uvedených pravidel můžete uspořádat do tvaru písmene L, souběžně nebo v přímce. Nedá se říci, který typ je nejlepší. Vždy je potřeba respektovat daný prostor a požadavky klienta. V panelovém bytu bez rekonstrukce se setkáte se všemi typy. Nicméně nejsou většinou správně dimenzované.

Základní návrh kuchyňské linky

 

Maierová

Autor zprávy

Pavel Cahlík je interiérový designér, který prošel ostravskou školou AveArt. Je zastánce jednoduchého funkčního designu bez zbytečných dekorací. Navrhuje interiéry, které nemusí být za každou cenu protkané designovými ikonami. Volný čas se snaží trávit ve Skandinávii.

*Předmět
Jméno Příjmení
E-mail Telefon
*Komentář
Antispamová ochrana
*Údaje označené hvězdičkou jsou povinné
Kategorie nábytku
12 300
produktů
Celkový počet produktů v nabídce.
140
novinek
Počet nově přidaných produktů do naší nabídky.
1 870
zákazníků
Počet nyní nakupujících zákazníků.
Zasílání novinek

Přihlaste se k odběru novinek a my Vás budeme pravidelně informovat o zajímavých akcích, slevách a novinkách.

Poslední newsletter